Biography

 

„Shine brighter, trust your own
heart as it’s your light in the dark
Be a fighter, never stop believing
or hold back your dreams”

Wie is Martine Bond?

Martine is al jong bezig met muziek. Aanvankelijk speelt ze dwarsfluit en contrabas, maar begin jaren 2000 neemt ze, geïnspireerd door onder meer Nick Drake en Beth Hart de gitaar ter hand en slaat haar eigen muzikale wegen in. Ze treedt regelmatig op in cafés in Volendam, en bouwt aldaar gestaag een aanhang op. In 2005 en 2007 vertolkt ze de vrouwelijke hoofdrol (Maria Magdalena) in de Volendamse versie van rockopera Jesus Christ Superstar. De uitvoering trekt landelijke aandacht, onder andere van de VARA die de cast uitnodigt voor een tv-optreden. In een recensie in de Telegraaf wordt de Volendamse versie van de opera zelfs beter genoemd dan die van Joop van den Ende. In 2008 neemt ze het nummer Heartbeat op, dat wordt gebruikt als muzikale begeleiding bij een reclame voor verzekeringsmaatschappij Allsecur. In 2012 neemt Martine deel aan het programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ van Giel Beelen. Ze zingt This is New York. In november 2013 zingt ze ‘tijdens een concert van Guido’s Orchestra Alles voor een Ander. Ze schreef het lied voor haar vader als dank voor zijn steun en liefde na het verlies van haar moeder. Van het autobiografische lied is een registratie gemaakt in het kader van de (inter)nationaal veelbekroonde reclamecampagne ‘Mooie woorden voor elkaar’ van DELA (met als thema: ‘Waarom wachten met iets moois zeggen als het ook vandaag kan’).

Op 17 april 2014 is Martine te zien in De Wereld Draait Door waar ze een korte impressie geeft van ‘On the Run’, een van de nummers van haar nieuwe tweede album ‘Love Hate Fate’. Matthijs van Nieuwkerk leidt het optreden in met een prachtig compliment van Jan Dulles die zich op dat moment in Groningen voorbereidt op zijn rol van Jezus in The Passion.

Sinds 2016 maakt Martine als zangeres en gitariste deel uit van de veelgevraagde formatie Vuur & Vlam. Daarnaast participeert ze in diverse muzikale projecten, zoals in 2017 Acoustic Christmas, de Kersttournee van de 3JS en sinds 2019 de Evergreen Top 1000 Live, samen met duozanger Simon Stein en Arnold Mühren van The Cats. Omroep MAX had op 1 november 2019 de tv-primeur met een vertolking van de hit I Got You Babe van Sonny and Cher. Nadat de pandemie een streep had gehaald door de voor het seizoen 2020/2021 geplande theatertour, kon de tour in het seizoen 2021/2022 gelukkig wel doorgaan. In het najaar 2023 verwacht Martine de EP uit te kunnen brengen waar zij op het moment aan werkt met producer Jan de Witte (voorheen 3JS).

‘Love Hate Fate’ 

Op 18 april 2014 heeft Martine haar tweede album ‘Love Hate Fate’ uitgebracht. Het is de opvolger van haar debuutalbum Bittersweet Love, dat destijds bij Radio 2 werd uitgeroepen tot ‘Cd van de week’ in het programma Easy Listening van Meta de Vries, en het schopte tot ‘Strepenmeester’ in het radioprogramma De Strepen van Spits. Martine’s tweede album is een mix van pop, folk en indie-rock. Was haar debuut nog echt akoestisch, dit album bevat elektronische invloeden, rockelementen en veelzijdige melodieën. NU.nl omschrijft het album treffend als ‘een kleurrijke staalkaart van Martine Bond’s talenten‘.

‘Love Hate Fate’ is opgenomen met behulp van muzikale vrienden als drummer en producer Ton Dijkman, dance-producer en DJ Rick Snel en 3JS. De mix van het album was in handen van de Engelse producer en Grammy Award-winnaar Alan Branch (o.a. Jeff Beck, Sinéad O’Connor, U2, Blur, NIN) met wie Martine samen een nieuwe versie van This is New York componeerde.

Veelzijdigheid troef

Zoals de titel van het album – ‘Love Hate Fate’ – al doet vermoeden, gaan de liedjes over thema’s die heftige emoties kunnen losmaken. Het meest aangrijpende nummer van het album is Lost In A Maze, een sterke akoestische track met elektro-invloeden waarin de moeilijke jaren doorklinken die ze doormaakte na het verlies van haar moeder in 2006. De stemmige ballad Still Yours zingt ze samen met Jan Dulles van 3JS. ‘Rise Higher’ heeft weer een hele andere, 60’s-achtige sfeer met een spirituele tekst over doorzetten in moeilijke periodes. ‘On The Run’ daarentegen is een uptempo poprocktrack over uitgaan en nachten doorhalen. Die veelzijdigheid hoort bij Martine, en is ook iets waar ze naar streeft, mede geïnspireerd door haar idool David Bowie. „Ik bewonder zijn veelzijdigheid. Elk Bowie-album is compleet anders. Hij kan elke sfeer creëren met zijn muziek”.

 

‘Love Hate Fate’ is op 18 april 2014 via Heartselling verschenen. Het album bevat 11 songs die met elkaar worden verbonden door lounge-achtige interludes, zoals ‘Uncovered Keys’ dat hieronder te beluisteren is.

Uncovered Keys (Interlude)