Biography

“Shine brighter, trust your own
heart as it’s your light in the dark
Be a fighter, never stop believing
or hold back your dreams”

Op 18 april 2014 heeft singer-songwriter Martine Bond haar tweede album ‘Love Hate Fate’ uitgebracht. Het is de opvolger van haar debuutalbum ‘Bittersweet Love’, dat destijds bij Radio 2 werd uitgeroepen tot ‘Cd van de week’ in het programma Easy Listening van Meta de Vries, en het schopte tot ‘Strepenmeester’ in het radioprogramma De Strepen van Spits. Martine’s tweede album is een mix van pop, folk en indie-rock. Was haar debuut nog echt akoestisch, dit album bevat elektronische invloeden, rockelementen en veelzijdige melodieën. NU.nl omschrijft het album treffend als ‘een kleurrijke staalkaart van Martine Bond’s talenten’‘.

‘Love Hate Fate’ is opgenomen met behulp van muzikale vrienden als drummer en producer Ton Dijkman (o.a. Marco Borsato, The Voice), dance-producer en DJ Rick Snel en 3JS. Voor de mix van het album wist Martine de Britse producer en Grammy Award-winnaar Alan Branch te interesseren. Ze kwam in aanraking met hem via haar broer Willem, toetsenist van de indie-folkband AlascA. Branch (o.a. Sinéad O’Connor, U2, Blur, NIN) toonde zich laaiend enthousiast over zowel de songs als de stem van Martine en bood haar zijn diensten aan.

Veelzijdigheid troef

Martine bezit de gave om songs te schrijven die met niks of niemand te vergelijken zijn. „Ik hoor regelmatig dat mijn liedjes anders dan anders zijn. Ik luister naar veel soorten muziek en houd van verschillende genres. Maar ik denk er niet van tevoren over na of ik iets maak dat anders is. Ik maak muziek vanuit mijn hart, en dit is wat bij mij naar boven komt. Ik broed ook nooit lang op een liedje, het moet er wel meteen zijn.”

Zoals de titel van het album – ‘Love Hate Fate’ – al doet vermoeden, gaan de liedjes over thema’s die heftige emoties kunnen losmaken. Het meest aangrijpende nummer van het album is ‘Lost In A Maze’, een sterke akoestische track met elektro-invloeden waarin ze de moeilijke jaren uit haar leven onder de loep neemt na het verlies van haar moeder in 2006. De stemmige ballad ‘Still Yours’ zingt ze samen met Jan Dulles van 3JS. ‘Rise Higher’ heeft weer een hele andere, 60’s-achtige sfeer met een spirituele tekst over doorzetten in moeilijke periodes. ‘On The Run’ daarentegen is een uptempo poprocktrack over uitgaan en nachten doorhalen. Die veelzijdigheid hoort bij Bond, en is ook iets waar ze naar streeft, mede geïnspireerd door haar idool David Bowie. „Ik bewonder zijn veelzijdigheid. Elk Bowie-album is compleet anders. Hij kan elke sfeer creëren met zijn muziek.” De songs op ‘Love Hate Fate’ worden met elkaar verbonden door lounge-achtige interludes.

Wie is Martine Bond?

Martine is al jong bezig met muziek. Aanvankelijk bespeelt ze dwarsfluit en contrabas, maar begin 2000 neemt ze, geïnspireerd door onder meer Nick Drake en Beth Hart de gitaar ter hand en slaat haar eigen muzikale wegen in. Ze treedt regelmatig op in cafés in Volendam, en bouwt aldaar gestaag een aanhang op. In 2005 en 2007 vertolkt ze de vrouwelijke hoofdrol (Maria Magdalena) in de Volendamse versie van rockopera Jesus Christ Superstar. De uitvoering trekt landelijke aandacht, onder andere van de VARA die de cast uitnodigt voor een tv-optreden. In een recensie in de Telegraaf wordt de Volendamse versie van de opera zelfs beter genoemd dan die van Joop van den Ende. In 2008 neemt ze het nummer Heartbeat op, dat wordt gebruikt als muzikale begeleiding bij een reclame voor verzekeringsmaatschappij Allsecur. In 2012 neemt Martine deel aan het programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ van Giel Beelen. Ze zingt This is New York, dat ook op ‘Love Hate Fate’ te vinden is in een nieuwe versie die ze samen met Alan Branch gecomponeerd heeft. In september 2013 neemt Martine deel aan het EO-programma ‘Geloven op 2’, waarin ze ‘Lost in a Maze’ vertolkt dat ook als single is uitgebracht. In november 2013 zingt ze ‘tijdens een concert van Guido’s Orchestra Alles voor een Ander. Ze schreef het lied voor haar vader als dank voor zijn steun en liefde na het verlies van haar moeder. Van het autobiografische lied is een registratie gemaakt in het kader van de (inter)nationaal veelbekroonde reclamecampagne ‘Mooie woorden voor elkaar’ van DELA (met als thema: ‘Waarom wachten met iets moois zeggen als het ook vandaag kan’). Op 17 april 2014 is Martine te zien in De Wereld Draait Door waar ze een korte impressie geeft van ‘On the Run’, een van de nummers op ‘Love Hate Fate’. Matthijs van Nieuwkerk leidt het optreden in met een prachtig compliment van Jan Dulles die zich op dat moment in Groningen voorbereidt op zijn rol van Jezus in The Passion.

‘Love Hate Fate’ is op 18 april 2014 via Heartselling verschenen. De tweede single ‘On the Run’ is uitgebracht op 11 april 2014.

Perspromotie: Professional Independent Music Promotion | cinderella@pimp-it.nl | tel. 06-21992679